ÇUKUR ELMA KÖYÜ                                                                .                               Kaf Köyü                                                    .                                                                                             

Çukurelma Köyü / Çermik / Diyarbakır 

KAF KÖYÜ HAKKINDA

Anadolu insanın köylerde yaşam şartlarının ağırlaşması sonucunda kentlere göç edip yaşam mücadelelerini buralarda sürdürmeye başlamalarıyla kent yaşamları da başlamıştır.

Köyümüz insanı da göç kervanına katılarak İstanbul başta olmak üzere diğer kentlerde ve ülkelerde yaşam mücadelesine girişmiştir. Kent yaşamının getirdiği zorluklar sonucunda, toplumuzda var olan dayanışma ve örgütlü toplum olma bilinci doğrultusunda 02,05,2000 yılında İstanbul-da yaşayan köylülerimizin bir araya gelerek Karaçubuk Köyü Kültür ve Dayanışma Derneğini kurmuşlardır.

İşte bu hareket o dönemde insanlarda  itici güç olmuş ve birlikteliğin getirmiş olduğu güç ile bir çok başarılı çalışma büyük özveri ve gayretin eseri olarak ortaya çıkmıştır.

Bu  iki yıllık başarılı süreçten sonra ülkemizdeki ve toplumuzdaki bazı kesimlerin yaratmak istediği düşünmeyen, araştırmayan , sorgulamayan ve sadece kendini düşünen insan profili tüm toplumlarda olduğu gibi bizim toplumuzu da etkilemiş ve derneğimizde bu süreçte bir güç kaybına uğramıştır. 

Ancak kent yaşamının giderek ağırlaşması,  birlikte getirmiş olduğu ayrışımlar,  uzaklaşmalar ve yalnızlıkların bizim pek alışık olduğumuz bir durum olmadığından yola çıkarak derneğimiz yeniden yapılanma ve kurumsallaşma  yolunda  adımlar atma gayreti göstererek  köyümüz toplumu ile arasında giderek zayıflayan bağları güçlendirmek, yeni yetişen gençlik ile derneğimiz arasında ilişki kurmak  örnek ve vizyon sahibi bir kurum olarak tüm sivil toplum kurumların örnek olacak bir çalışma gayreti içine girmiştir. 

                         DİLEK PINAR KÖYÜ                                                                                   .                            Sersap köyü                                                                    .                                                                                            

Dilekpınar köyü / çermik / Diyarbakır


 KÖY BİLGİLERİ

Nüfusu

940

Hane sayısı

100

Sosyo-Ekomomik DurumuTarım ve Hayvancılık
İlçeye uzaklığı45
İle uzaklığı135
Sağlık eviVar
İklimKarasal İklim
ŞehitleriYok
Kiralık ev durumuYok
Genel Bilgi

Köyümüzde 1 imam 1 ebe ve her yıl yaklaşık 10 öğretmen bulunmaktadır. Siverek’e ve Çermik’e eşit uzaklıktadır. Fırat’ın üstünde kurulmuştur. Su problemi bulunmamaktadır. Bahçeleri bol her türlü sebze ve meyve yetiştirlmektedir.

MuhtarŞehmus AYAZGÖK
Tel05437228091

Misafirhane

Yok


                                   ÇERMİK BAYAT KÖYÜ                                                                       .                                                                                                                                  .                                                                                                                              

cermik bayat köyü

CERMIK BAYAT KÖYÜ

BAYAT KÖYÜ]]:Diyarbaki ilinin Cermik ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi:

Bayat köyün asil Zazaca adi Fiseynidir . Yöre halki trafinda halen Fiseyni diye bilinir ve gecerliginide bugüne kadar korumustur. Fiseyni köyünün adini Bayat köyü olarak degistirilmesi, türk devletin assimilasion ve inkar politikasinin bir sonucudur. Bayat köyünde konusulan dil zazacadir.(Dimli) Köyün kurulus ve tahrihi üzeri yazili bir belge olmamasi nedenlerile kesin bir sey söylenemez. Bilinen tek sey oda köy halkinin anlatimlarina dayali olarak,köy 780 yilik bir tarihe sahiptir.

Bilinen Tek sey Adiyaman Aldus Kazasindan Iki Asirek Kandavasi yüzünden Göcmüsler bunlarda 1: KIRVAR Asireti ile 2:MIKRI Asiretidir Kirvar Asireti simdiki Kirvara yerlesmis,Mikri Asiretide 7 Kardesmis!bu 7 kardeste simdiki bildimiz Bayat Köyüne yerlesmisler.Yani bizim köyün yerlileri MIKRILERDIR!!!!!! Bu 7 Kardesten Ikisi kisir oldugu icin arkalarinda kimseyi birakmamislar. Geri kalan 5 Kardestende su ailer türemis!!!!

1=>DÖHSA eski soy isimleri Ansariogulari diye bilinir,simdiki soyisimleri ,GÖKTEPE

2=> BEGZADA=>simdiki soyisimleri ,KARAASLAN!

3=>DEMIHA=>simdiki soyisimleri, KAYA,AKDENIZ,TOPRAK!

4=>'DEÄMA=>simdiki soyisimleri, CICEK'

5=>VUSA => simdiki soyisimleri YILMAZ,SUSAM! eskisoy isimleride KAHYA diye bilinir!!!!!!!

yani MIKRI KARDESLERDEN BU AILER OLUSMUS BUNLARDA KÖYÜN KURUCULARIDIR,BU BÖYLE BILINE!!! Diger Köylülerde bizim köyümüze sonradan Göcmen olarak gelmisler.köy bu 5 kardese aittir ve buna itrazi olanda Ergani Kadastro-tapu-müdürlügüne bas vura bilir. Eger itirazi olan kimse varsa DEDE,DEDELERININ 1m^2 bile topragi varmi bir arastirsinlar,Tarih diye bir sey var,bunuda arastirmak icin tabiki beyin gerekir!!!!

Kültür :

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri Köyün gelenegi düngünleri 3 gün üc gece sürür, Bayramlarda önce köyün büyükleri ziyaret edilir ve sonrada Kabristan ziyaret edilir bu gelenek yüz yillardir böyle devam etmekterdir,köy kültürüne çok düşkün bir köydür köyün yazın bağ ve bağçeler de köy tarafın dan birlik olup köyün tüm işini yapanakadar birbirine yardım ederler ve köyde toprakları iki ye bölünür yolun altı ve üstü hayvanlar 6 ay yolun yukarı kısmın da diğer 6 ay ise yolun alt kısmın da otlanılır bu gelenek 100 yılar dır devam etmek tedir yemeklerden meşur olanı Icli Köfte,Kavurmadir,Ve Tabiki Balik cok oldugu icin Hercesik Balik yemekleridir!!Köyümüz cok zengin bir Mutfaga sahiptir. Köyümüzün Tatlisida: Pestil ve Sucuktur Pestil üzüm bali ve undan yaüilmaktadir Sucuksa üzüm Bali ve ceviz ve incirden yapilmaktadir. Coğrafya :

Diyarbakır iline 128 km, Çermik ilçesine 35 km uzaklıktadır. siverek ten 67 km şanlıurfa da 164 km dir. Sinirlarimiz:

KUZEYI SEYHANDEDE CAYI,PAMUKLU KÖYÜ,GÜNEYDE MUSKAN KÖYÜ;DOGUSU SEYHANDE IHRAM HALIL IBRAHIM YAYLASI;BATISI KONAKLI SILOK KUYUSUNA DAYANIR

iklim Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir, köy dağlık taşlık ve baraj manzaralı

Nüfus:

Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 :407 ,2000 :471, 1997: 400

Ekonomi :

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık: Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre hayatta olan köy muhtarları: Sefer Demirkol Mehmet neset Toprak Ali Göktepe 1980-1989 Hüseyin Kaya Müzafer sogukcesm

Altyapı bilgileri: Köyde ilköğretim okulu vardir Orta okul lise Vardir yan köylerden Ögrenciler yatili olarak kalmaktadir. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardir. Ptt şubesi ve ptt acentesi vardir. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol [ Asvaltir stablize] olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Her eve Su,Elektrik,Tefefon bulunmaktadir. GüneyDoguda KÜCÜK Istambul denildiginde Hemen BAYAT KÖYÜ AKLA GELIR, Köyümüz cok degerli tarihi manzaralara sahip ve GAP projesi alani icerisinde bulunmaktadir ,modern Pilajlara sahip bir köydür Balik avi,ve genel Av mevsiminde köyümüzün güzel daglarinda cok güzel hayvan avi yapilmaktadir Köyümüzün Daglarina her tür yabani hayvan yasamaktadir. Örnegin bir kaci:Keklik,Yabani Domuz,Tavsan,Leylek,Kurt,Ayi,Ceylan,Dag Kecisi gibi hayvanlar bulunmaktadir. Köyümüzün iki yani Baraj sulariyla kaplidir.


                                                                     ÇERMİK SALTEPE KÖYÜ                         

                                                                    

Çermik Saltepe Köyü 

SALTEPE KÖYÜ

Saltepe Köyü Çermik'in en güzel köylerinden biridir. Yaşamak İçin biraz zor şartları olsada gelip görmenizi tavsiye ediyorum. İlçeye yaklaşık 35 km. uzaklıkta bulunan köy Fırat Nevrinin kıyısında 3 ile sınır olmasıylada gayet ilgiçtir. Köyü ilerde detaylı tanıtmaya çalışacağım.

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola